PRAVO NA ODUSTAJANJE OD KUPOVINE PREKO INTERNETA

Kada kupi robu preko interneta, potrošač ima pravo da se predomisli i u roku od 14 dana vrati robu trgovcu, bez obrazloženja. Rok od 14 dana računa se od dana kada je roba isporučena potrošaču.
U slučaju odustanka od ugovora, potrošač ima pravo na povraćaj novca. Cena robe biće vraćena potrošaču nakon što roba bude vraćena u sedište trgovca odakle je potrošaču i poslata.
Trgovac ima pravo da uskrati vraćanje novca ukoliko utvrdi da roba nije u ispravnom i nekorišćenom stanju i originalnom neoštećenom pakovanju. Troškove vraćanja robe snosi potrošač, sem u slučajevima kada potrošač dobije neispravan ili pogrešan artikal. Zakonom utvrđenom pravu potrošača da odustane od kupovine i robu vrati trgovcu, korelativna je obaveza trgovca da vrati novac potrošaču, i to pun iznos koji je potrošač platio. Međutim, ukoliko je potrošač robu upotrebljavao, odnosno u datom roku od 14 dana koristio robu na način da je smanjio njenu upotrebnu vrednost, trgovac nije dužan da vrati pun iznos potrošaču. Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Po isteku roka od 14 dana od dana kada je poslao odustanak, proizvod se više ne može vratiti.
Troškove povraćaja robe u slučaju odustanka snosi kupac.

Podaci koje date u Izjavi o odustanku od ugovora zaključenog na daljinu služe za evidentiranje izmena u prometu robe i Elia Cosmetics d.o.o. ih neće upotrebljavati u druge svrhe.

Izuzeci od prava na odustajanje, odnosno predomišljanje

Pravo na predomišlјanje od kupovine preko interneta ne važi apsolutno uvek. Iako se u većini slučajeva primenjuje, postoje izuzeci, što je utvrđeno u članu 37. Zakona o zaštiti potrošača.

Potrošač nema pravo da odustane od onlajn kupovine u slučaju:

  • Isporuke robe proizvedene prema posebnim zahtevima potrošača ili jasno personalizovane;
  • Isporuke robe koja je podložna pogoršanju kvaliteta ili ima kratak rok trajanja;
  • Usluga pripreme i dostavlјanja hrane;
  • Usluga povezanih sa slobodnim aktivnostima ukoliko ugovor predviđa konkretni rok ili period izvršenja;
  • Isporuke zapečaćene robe koja se ne može vratiti zbog zaštite zdravlјa ili higijenskih razloga i koja je otpečaćena nakon isporuke;
  • Isporuka zapečaćenih audio, video zapisa ili računarskog softvera, koji su otpečaćeni nakon isporuke.

U skladu sa navedenim, gubite pravo na odustajanje ukoliko ste kupili neki od naših proizvoda koji imaju zaštitnu foliju i uklonili ste je, odnosno ako je proizvod namenjen za korišćenje direktno na licu ili telu; Elia Cosmetics d.o.o. u tom slučaju nije u obavezi da Vam vrati novac.